Indholdsfortegnelse
Ægte HiFi – uden kabler!
Hifiman Ananda BT er udlånt af Dune Blue
Hifiman har produceret planar magnetiske høretelefoner i mange år, indtil for nylig bestod deres produktsortiment udelukkende af kablede modeller. Ananda BT er første trådløse model, som har arvet en masse af den teknologi der sidder i Ananda modellen.
DAC filter teknologien er taget fra deres R2R2000 som er deres nyeste Hi-Res afspiller med Bluetooth streaming.
Tidligere i år udkom Hifiman Deva, en hovedtelefon som koster det samme som Hifiman Sundara men som kommer med et bluetooth modul der tilsluttes den ene kop.
Ananda BT er dog i en helt anden prisklasse og en helt anden oplevelse.
Hifiman Ananda BT er det ypperste på markedet indenfor Bluetooth høretelefoner.
Specifikationer
- Frekvens: 8hz til 55Khz
- Impedans: 35 Ohm
- Følsomhed 103dB
- Vægt 460 gram (495 gram med kabel og mikrofon tilsluttet)
- Open-Back (åbne)
- Spilletid: 10 timer
- Opladningstid fra 0 – 100 % – 2.7 timer
- 24bit / 96khz opløsning (opsampling) via Bluetooth
- Aptx-HD og LDAC codec
Test udstyr
Kilder
- Flac via Foobar og Musicbee (Windows 10 Pro)- USB kablet
- Tidal Hifi og Spotify via Bluetooth (aptx-HD og LDAC via Huawei P30 Pro Android)
Høretelefoner brugt til sammenligning og lytte tests
- Åben: Hifiman Sundara (magnetisk planar)
- In-ear: Earsonics S-EM6 V2 (meget neutrale/analytiske)
Der er udelukkende blevet lyttet uden Equalizer indstillinger i Windows eller Android.
Design og komfort
Størstedelen af designet på Hifiman Ananda BT er ligesom på Sundara, de buede alu hængsler mellem kopperne og hovedbåndet, læderemen og bøjlen er den samme.
Den helt store forskel ligger ved selve øre-kopperne.
De er kæmpestore!
Desværre mister kvalitets indtrykket en smule da jeg ser at kopperne er lavet af plastik i stedet for aluminium, men Hifiman skal nu ikke klandres, det er en nødvendighed at spare lidt på de tunge materialer med så stor en høretelefon som Ananda BT er, ellers bliver den simpelthen for tung at have siddende på hovedet, de fleste andre producenter af trådløse høretelefoner benytter også plastik af netop denne årsag.
Batteriet og forstærker delen i trådløse modeller har en vis vægt, så der må spares hvor der kan spares.
Grillen ved ørekopperne er dog af aluminium og farverne på denne tilføjer en lækker kontrast til det ellers sorte tema.
Ørekopperne er som nævnt mega store, men når først Hifiman Ananda BT sidder på hovedet indser man hvor lækkert det er, der er masser af luft til ørene og man mærker nærmest ikke at have dem på. Det har også noget at sige for lyden! der når vi til senere.
Selve puderne er designet ligesom på Sundara, så der er noget fint stof på den del af puden der har kontakt med ansigtet.
Udover selve høretelefonerne medfølger der til Hifiman Ananda BT et ladekabel,et usb-c til usb-c kabel, en mikrofon til tilslutning i den højre ørekop, og en transport taske.
Transport tasken er med en hård overflade, det engelske term for den er vidst en “flightcase”
Den er lækker i materialet udenpå, der er en slags gummi belægning på, der er også monteret et lille alu skilt på fronten med Hifiman logo på, fin lille detalje.
Indvendigt er den beklædt med stof, der er en strop med velcro til at holde høretelefonerne fast så de ikke skøjter rundt derinde.
Der er også et lille etui til kabler og mikrofon, som også kan sættes fast med velcro, smart.
Den er fin til at transportere høretelefonerne, eller bare at have dem i når de ikke anvendes så de ikke tager imod støv.
Funktioner og betjening
Modsat de mest populære trådløse modeller på markedet har Hifiman Ananda BT ingen støjreduktion, gesture control, eller lignende funktioner, til gengæld når lyden på konkurrenterne ikke Ananda BT til sokkeholderne!
Der sidder 2 knapper på siden af den ene hørebøf / kop.
Den ene bruges til at tænde og slukke for hovedtelefonen, og hvis man holder den inde går de i parring tilstand til at parre med nye enheder via bluetooth.
Den anden knap bruges til at ændre mellem USB lyd og lade tilstand, det tog lidt tilvænning at man aktivt skal trykke på en knap for at påbegynde opladning.
Hvis mikrofonen er tilsluttet kan man desuden besvare et opkald, eller lægge på efter endt samtale.
Til musik delen kan man pause og fortsætte afspilningen, men det er så det, der er ingen mulighed for at ændre volumen eller skifte sang på selve hovedtelefonerne, det må man nøjes med at gøre direkte på enheden man er forbundet til.
Det hele virker en smule gammeldags set i lyset af hvad der er af muligheder på for eksempel de mest gængse modeller fra Bose, Sony og JBL.
Omvendt set er Hifiman Ananda BT nok ikke lige den hovedtelefon du tager på når du går en tur, eller tager bussen på arbejde, så reelt set betyder det ikke så meget som man skulle tro, det er i de tilfælde disse funktioner ville være handy at have.
Men til lytte sessioner i sofaen eller lænestolen derhjemme gør det mig nu egentlig ikke noget.
Noget som overraskede mig meget var den rækkevidde som Ananda BT giver via bluetooth, jeg kunne snildt have min telefon liggende på kontoret og gå ud i køkkenet for at hente noget at drikke eller lignende.
Det var super lækkert da jeg for eksempel skulle pakke tøj osv. til en uges ferie i sommerhus, at kunne gå rundt i hele huset og finde ting vi skulle huske at have med.
Hifiman melder ca 10 timers batteritid og 2-3 timers opladning fra nul til hundrede procent.
Det stemmer meget godt overens med hvad jeg har oplevet, LDAC har været anvendt 90% af tiden jeg har lyttet til dem, opladningstiden har jeg dog ikke taget tid på.
Volumen har overhovedet ikke været et problem uanset hvilken enhed jeg har haft parret op med dem, der er masser af power i den indbyggede forstærker i Hifiman Ananda BT.
Den eneste decideret ulempe jeg har oplevet har været at LED lyset som blinker på den ene kop er en anelse for kraftig efter min mening, de indikere at de er aktive og afspiller, men den kan godt distrahere lidt yderst i øjenkrogen.
Lyd
Overordnet set er lyden i Ananda BT helt fantastisk!
I forhold til Sundara som også er en magnetisk planar hovedtelefon fra Hifiman, har det hele bare meget mere fylde i Ananda BT.
Lyden er frisk, og energisk.
Bluetooth har sine begrænsninger, men jeg vil påstå man ender i samme pris som Ananda BT for at finde tilsvarende kablede hovedtelefoner kombineret med en god DAC som lyder lige så godt!
Bass
Bassen i Ananda BT er rigtig fed, den laver trykket på de rigtige tidspunkter, den er utrolig hurtig og præcis.
Der er markant mere fylde og dybde i forhold til Sundara, separeringen mellem de forskellige lag af bass er utrolig præcis og de smelter ikke sammen på nogen tidspunkter.
Og bassen, de mørke toner sammen med det gode soundstage, tilføjer en stemning der er helt fantastisk i live afspilninger.
Der er massere af energi og man kan føle slagene i kopperne, bassen bliver heller ikke “forpustet” selv når det går rigtig stærkt, og der er mange instrumenter i gang på samme tid som for eksempel ved sange som har mange bassister i orkestret.
Instrumenter
Hver instrument har på en måde deres egen plads i zonen omkring dig, der er smæld hvor der skal være det, akustisk guitar er virkelig sprød, men også luftig.
I sange som er optaget live til koncerter føler man virkelig klangen i rummet, mindre live optagelser, såkaldte intimkoncerter er utrolig lækre med Ananda BT, en helhed som jeg kun har hørt på høretelefoner i de helt tunge prislejer.
Klaver, guitar, cello og violiner føles meget naturlige og neutrale, og de er hverken fremhævet eller tilbagelænet i forhold til bassen og vokalerne.
De lyse instrumenter som violinerne og til dels en del af klaver og guitarsoloer i de lyse toner er en af de første steder man finder begrænsningen i Bluetooth, den sætter en dæmper for klarheden.
Det er dog virkelig imponerende hvad Hifiman har formået at udrette med Ananda BT, der er stor forskel hvis man prøver at skifte mellem LDAC eller Aptx-HD og så de mindre gode codecs som AAC.
Vokaler
Nøj hvor nogle lækre og bløde vokaler man kan lytte til med Ananda BT.
Præsentationen kan minde lidt om Sundara, der er bare skruet de helt rigtige steder.
Stemmerne føles altid intime og tætte på selvom instrumenterne spiller i hver sin zone i soundtaget.
Der er ingen syslen, heller ikke med de helt lyse kvindelige soloer, jeg elsker akustisk guitar med stærke vokaler og her skuffer Ananda BT bestemt ikke.
Igen føler man ikke Bluetooth sætter de begrænsninger man normalvis vil få her, og den bliver oftest forstærket i de mest gængse trådløse modeller hvor Bass og midrange er fremhævet frem for vokalerne, sådan er det ikke, Hifiman har virkelig fået ægte HiFi lyd tunet på den rigtige måde uden kompromis.
Soundstage
Her skuffer Ananda BT bestemt heller ikke, der er ikke rigtig nogen sammenligning med andre trådløse modeller at lave, da der ingen andre åbne høretelefoner, mig bekendt, findes på markedet som er trådløse.
Kører man dem kablet via USB, får man en smule mere af det hele, men den er ikke så markant at jeg ville foretrække den fremfor at bruge dem med Bluetooth.
Der er markant mere leverum at føle end hos Sundara, separationen i selve “rummet” man føler man er den af er helt fænomenal.
Også her føles de utrolig præcise, man kan næsten føle sig til hvor stor afstanden til hver instrument er fra en, og hvordan atmosfæren omkring sig er livlig og luftig i god balance.
Dybde, og lag er her massere af, og det føles ikke som om der er en decideret begrænsning i hvor langt væk tonerne kan komme, det afhænger udelukkende af sangen der afspilles.
Konklusion
Hifiman Ananda BT er et fantastisk sæt høretelefoner!
Nogen vil måske mene at trådløs og HiFi ikke hænger sammen, eller at åbne høretelefoner og bluetooth ikke giver nogen mening, jeg havde selv tanken inden jeg fik dem til test.
Men selvom det er lidt et nicheprodukt, har det bestemt sin berettigelse, og nogen skal jo være de første til at starte en trend.
Der er noget magisk over enkeltheden og noget så simpelt som bare at forbinde og tænde for musikken, du skal ikke bekymre dig om synergien mellem høretelefon og forstærker.
Eller om din DAC nu er kvalitetsmæssigt så høj at den ikke sætter en begrænsning.
Det åbner også op for ukompliceret lyttetid udenfor kontoret eller hvor du nu normalvis ville have forstærker osv. stående. Det er nemt bare at sætte sig i sofaen og nyde Hifiman Ananda BT.
Det gør det ekstra nemt at tage dem med hjemmefra, så selvom de ikke er decideret velegnet på farten, findes der ingen nemmere HiFi løsning at tage med i sommerhuset, campingvognen eller med ud på terrassen en sen sommeraften.
Prisen er som sådan ikke afskrækkende, der skal en god DAC og forstærker til udover et par gode høretelefoner at opnå samme oplevelse som man får med Hifiman Ananda BT.
Det her er ægte planar magnetiske hovedtelefoner med fantastisk lyd, bare uden ledning.
Stor tak til Dune Blue for at lade mig prøve Hifiman Ananda BT