Hifiman Sundara anmeldelse

Hifiman Sundara – Lækker planar magnetisk hovedtelefon der spiller musik på den fede måde!

Hifiman Sundara er udlånt af Duneblue

Hifiman har produceret planar magnetiske høretelefoner i mange år, mange af deres modeller er i den dyre ende, så det er interessant at lytte hvad de har formået at få ud af Sundara, som er en af de billigste planar magnetiske høretelefoner på markedet i dag.

Kendetegnene ved denne type hovedtelefoner er typisk en hurtig responstid, store ørekopper og en noget anderledes lydsignatur end man finder i almindelig dynamisk driver drevet høretelefoner.

Specifikationer 

  • Frekvens: 6hz til 75Khz
  • Impedans: 37 Ohm
  • Følsomhed 94dB
  • Vægt 372 gram
  • Open-Back (åbne)
  • Aftagelig kabel

Test udstyr

Kilder

  • Flac via Foobar og Musicbee (Windows 10 Pro)
  • Tidal Hifi og Spotify (Windows 10 Pro og Android)

DAC og forstærker

Høretelefoner til sammenligning

Der er udelukkende blevet lyttet uden Equalizer indstillinger i Windows.

Link til Spotify playliste som indeholder mange af de numre der er lyttet til HER

Design 

Første indtryk efter at få Sundara op ad er rigtig positivt, de ser super lækre ud, og føles lækre i hånden. Der er kræset for detaljerne i aluminiums beslagene mellem kopperne og hovedbåndet, som drejer en smule i en bue op mod selve hoved båndet. 

De små alu skruer tilføjer en smule lyshed i det ellers gennemførte sorte tema. 

Under hoved båndet sidder en læderrem som er den der støtter på hovedet når man har dem på. det stykke læder føles virkelig lækkert. Grillen i kopperne er flotte i det matsorte aluminium.

Puderne er i 2 forskellige slags materialer, læder udenpå og det stykke der sidder ind mod ansigtet er noget fint stof som føles virkelig behageligt mod huden.

Indeni må jeg antage der er memory skum, som dog er utrolig blødt i forhold til hvad jeg har oplevet på andre høretelefoner jeg har haft mellem fingrene.

Hifiman Sundara planar magnetiske hovedtelefoner
Hifiman Sundara planar magnetiske hovedtelefoner

Komfort

Hifiman Sundara imponere ikke kun med det stilrene design, men komforten er også tænkt ind. Man føler slet ikke de trykker nogen steder, og der er ingen tung vægt på toppen af hovedet. 

Jeg har et lille hoved så det kan selvfølgelig være en anden situation for andre.

Apropos små hoveder, så har jeg med indstillings stykket kun et enkelt hak fra laveste indstilling, så uanset hvor stor et hoved du måtte have bør der ingen problemer være med Sundara. Det er i øvrigt den eneste del på høretelefonerne der er lavet af plastik, det føles dog langt fra billigt og jeg tror ikke man vil opleve nogen form for slid som sådan selv efter flere år.

Det fine stof der sidder i indersiden af kopperne har små huller til ventilering, det gør at de slet ikke føles varme at have på efter flere timers lyttetid. Det er et af problemerne med læder, som Hifiman her har fundet en løsning på selvom resten af puden er i læder. 

Stoffet begynder ikke at kradse eller krible efter flere timer som jeg nogen gange har oplevet det med velour puder. 

Hifiman Sundara på hovedtelefon holder
Hifiman Sundara på hovedtelefon holder fra IKEA

Lyd

Hifiman Sundara lyder fantastisk 

Det første man oplever når Sundara kommer på hovedet og musikken går i gang er fylde! instrumenterne lever harmonisk rundt om ørene. 

Bass

Bassen i Sundara har fylde, den er ikke mudret på nogen måde, den er fyldig men diskret. Der er sådan en umphf over den, på den måde at den mærkes på den helt rigtige måde. 

Det er nærmest som om puderne vibrere en smule, men uden den overdøver. Den er ikke kraftig i de laveste frekvenser, den er bedst et stykke over, nogen vil måske kalde det sub bassen. Den er nok ikke det mest eftertragtede hos folk der hører hiphop og dance musik, men jeg tvivler også at Hifiman henvender sig til den målgruppe. 

Til Klassik, Blues og Rock er den sindssyg stram og følelsesfuldt.

Instrumenter

Sundara er yderst musikalsk her, der er smæld på de stramme guitarsoloer, og lækre detaljer ved trommespil. 

Klaver og violin føles mere levende end mine Philips Fidelio X2HR.

Når fingrene danser med, ved man der er noget særligt over de her høretelefoner.

Dire Straits – Private Investigations kører på fuld drøn, og selvom jeg har hørt det nummer flere gange end jeg husker, så overrasker timingen og atmosfæren med Sundara på hovedet, imponerende! 

På visse tidspunkter ryster jeg en smule, Sundara er hidsig på de helt rigtige tidspunkter.

Her er det vigtigt at nævne at Earmen TR-Amp sparker noget liv i det hele som mangler lidt uden en forstærker på. Hvis man vil have fuld udbytte af Sundara skal der en forstærker på med lidt power bag.

Jeg har med Sundara lyttet til mere Klassisk musik end jeg plejer, især Cello og Piano lyder pisse godt! 

Man kan mærke smældende fra strengene når Fink virkelig giver den gas i mange af hans sange, fantastisk.

Vokaler

Her giver Sundara også fuld smæk for pengene.

Allie Sherlock – Let it go er et godt nummer at lytte til for at føle vokalerne.

Hendes stemme skærer på den rigtige måde, og man kan mellem de forskellige sætninger mærke hvordan hendes stemme ændres mellem nervøs og selvsikker. Et nummer som Sundara giver flere detaljer end med andre høretelefoner, på den gode måde.

Dermot Kennedy’s rustne stemme i Young & Free lyder præcis og luftig, i det nummer er der i øvrigt også den helt rigtige bas brugt til at fremhæve kvaliteterne ved den måde Sundara spiller bass.

Det samme gør sig gældende med P.O.D – Youth of the nation,

samt utallige numre med Dizzy Mizz Lizzy hvilket indikere at Sundara er særdeles velegnet til Rock.

Soundstage

Hifiman Sundara skuffer bestemt ikke i denne kategori, selve musikken inde i zonen hvis man kan kalde det sådan er uovertruffen og præcis. Separeringen af instrumenterne og harmonien mellem de forskellige frekvensområder gør musikken levende.

I den her prisklasse er soundstage bestemt godkendt, og der er noget særligt over den måde det præsenteres. Det er tydeligt at mærke hastigheden når detaljerne bevæger sig fra det ene øre over til det andet, i en lækker bue foran ansigtet. 

Live indspilninger er især helt fantastiske når man høre publikom juble og klappe fra forskellige afstande.

Hvis du elsker akustisk guitar indspillet til live koncerter vil du elske Sundara.

Earmen TR-Amp DAC sammen med hifiman Sundara og Philips Fidelio X2HR
Earmen TR-Amp DAC sammen med hifiman Sundara og Philips Fidelio X2HR

Konklusion 

Hifiman Sundara må være den budgetvenlige indgang til planar magnetiske høretelefoner, og det første rigtige skridt indenfor rigtig hovedtelefon HiFi.

Det er en høretelefon med lækker lyd, god komfort som man kan lytte til i timevis. 

Den overrasker gang på gang i numre jeg har lyttet til utallige gange. 

Hvis du går op i god musik, og sætter pris på detaljer og soundstage er den klart et oplagt valg. Husk en god DAC og forstærker, det fortjener den. 

Tak til Duneblue for muligheden for at lytte til denne fantastiske hovedtelefon.