Philips Fidelio X2HR anmeldelse

God begynder openback hovedtelefon

Philips Fidelio X2HR er en rigtig god begynder hovedtelefon til dig der vil prøve kræfter med en åben type hovedtelefon uden det koster en arm.

Et åbent design betyder lyden lækker begge veje, det vil sige folk omkring dig kan høre lyden, og du kan høre dem.

Den største fordel er typisk man med åbent design kan få større Soundstage, det kan du læse mere om i et senere afsnit af denne artikel.

En anden fordel kan være du ikke vil isolere dig fuldstændig, og stadig vil kunne høre det hvis nogen kalder på dig, eller du har et lille barn der sover til middag og du gerne vil kunne høre hvis de vågner.

Ulempen er så at det kan ødelægge lydoplevelsen hvis der er støj omkring dig.

Du får i Fidelio X2HR en god begyndelse på headfi (Hovedtelefon-Hifi)

HR står for Hi-Res.

Hi-Res?

X2HR er en opdateret version af den oprindelige X2 model, den største forskel er Hi-Res implementeringen så de nu understøtter High Resolution Audio.

I korte træk betyder det blot at de er kompatible med musikfiler der har højere sampling frekvens og/eller bit størrelse større end CD kvalitet som specificeret til 16-bit/44.1kHz.

Hi-Res er dog aldrig rigtig blevet en standard som sådan, for at udnytte det vil de fleste nok anvende FLAC filer, til streaming tjenester gør det ingen forskel som sådan, der findes “HiFi” varianter af abonnementsløsninger som tilbyder MQA som teknisk set er Hi-Res men der mere til det end som så.

De er nemme at drive da deres impedans kun er på 30 Ohm.

Du kan nemmere sagt få fuld udbytte af dem med mobilen, din tablet eller computer uden brug af forstærker. 

Det øger mulighederne gevaldigt, de spiller også godt forbundet til en Dualshock controller til Playstation 4, mere om det senere i gaming afsnittet.

Philips Fidelio X2HR hovedtelefoner
Philips Fidelio X2HR hovedtelefoner

Komfort og design

Philips Fidelio X2HR er nogle forholdsvis store hørebøffer, både på grund af designet med den store hovedbøjle og den flexible bøjle til selve hovedet, men også fordi selve ørekopperne er rimelig store. 

Puderne er lavet i stof, og der er memory skum indeni, de er noget af det mest behagelige sæt høretelefoner jeg nogensinde har haft på hovedet. 

Stof puderne gør at man ikke sveder så meget ved ørene som med læder, ihvertfald end den lædertype de fleste høretelefoner kommer med fra fabrikken af.

Den inderste bøjle er lavet i en tynd plastik, men betrukket med en elastisk pude af stof, som kan give sig rigtig meget, det gør at de nærmest svæver på hovedet. 

Jeg vil nok kategoriseres som typen med et lille hoved, men andre høretelefoner jeg har haft har typisk måtte sidde et par timer på et par bøger eller lignende for at udvide sig lidt, ellers strammer kopperne for tæt rundt om ørene, det har slet ikke været nødvendigt med Fidelio X2HR.

Philips Fidelio X2HR hovedtelefon på stander
Philips Fidelio X2HR hovedtelefon på stander

Puderne er limet på en plastik manchet der kan trykkes af selve koppen, så man kan udskifte dem eller nemmere gøre dem rene. Stoffet kan desværre godt tiltrække støv og især hår fra dyr og lignende, det har jeg ihvertfald oplevet med vores kat som nemt har det med at fælde.

Tidligere versioner af Fidelio X2HR havde puderne skruet på plastik manchetten men senere revisioner som dem jeg har, er de altså limet, det gør processen lidt længere ved udskiftning.

Men jeg har endnu ikke haft behov for at skifte dem, trods jeg har brugt dem ihærdigt de snart 2 år jeg har haft et par. 

Design er jo en smagssag, personligt synes jeg virkelig om det, og de føles virkelig som kvalitet, selve kopperne er lavet af aluminum.

Selve grillen i kopperne har en lidt lysere nuance af mat sort end selve kopperne.

Det yderste hovedbånd er 2 metalrør der er betrukket med en kraftig tyk plastik.

Philips hovedtelefoner
Fidelio X2HR høretelefoner fra Philips

Kablet er desuden aftageligt så man frit kan bruge den længde man synes bedst om.

Lyd

Lyden i Philips Fidelio X2HR er generelt rigtig god! 

De er ikke helt neutrale i lyden, nogen vil kalde det farvet, andre mørke – men i bund og grund er der lidt mere mellemtone end i for eksempels Sennheisers åbne hovedtelefon modeller. 

Der er også en rigtig god mellembas. 

generelt føler man at åbne høretelefoner ikke har samme mængde bas som lukkede typer, men jeg synes den er rigtig fin, også til Rock og HipHop/RnB. 

Vokalerne er klare, høj detaljegrad uanset genre. 

Akustisk guitar musik er rigtig godt med Fidelio X2HR efter min mening. 

Høretelefonerne får lidt ekstra punch ved at smide dem i en DAC forstærker, det behøver slet ikke være en kraftig eller dyr model, da de som nævnt tidligere sagtens kan drives af mobilen, tablet eller computer. 

DAC er vigtigere end forstærkning med disse høretelefoner.

Soundstage

Soundstage kan vel bedst beskrives som lydbilledets omfang omkring dig. 

Den største årsag til at vælge en åben hovedtelefon er for at få et større Soundstage end med de lukkede typer. 

i stedet for at føle musikken kommer foran dig eller mellem ørene, føles den her som om den er i rummet med dig, hvilket øger mængden af detaljer man kan høre i sangene, der er mange instrumenter med lavere lyde som kan være svære at høre med lukkede hovedtelefoner og især med billige høretelefoner. 

Med Philips Fidelio X2HR har jeg ihvertfald personligt opdagede lyde jeg aldrig vidste var i de numre jeg har hørt utallige gange før med billigere høretelefoner af den lukkede type.

Sådan er det selvfølgelig også med en billig bluetooth højtaler kontra et ordentlig sæt højttalere i Stereo.

høretelefoner med hvidt Supra kabel
Philips Fidelio X2HR tilsluttet Dragonfly Black

Gaming

Philips Fidelio X2HR er kendt for at være rigtig god til gaming også, og det synes jeg også de er. 

Det åbne design hjælper gevaldigt til at høre fodtrin i skydespil, eksplosioner får mere luft hvis man kan sige det sådan. 

De kommer ikke med mikrofon som et gaming headset gør, men kablet er aftageligt, det er derfor utrolig nemt at montere en ledning med mikrofon til hovedtelefonerne.

V-Moda BoomPro er en populær og billig løsning, og er den model jeg valgte at købe til mit par Fidelio X2HR – den kan blandt andet findes hos gear4music HE

Det åbne design, stof puderne og komforten gør man kan spille i mange timer uden at svede eller få ondt om ørene eller på hovedet der hvor bøjlen hviler. Det er et problem mange har med en del af de populære gaming headset på markedet. 

Et problem jeg selv har haft med både Steelseries Arctis 5 og Logitech F540.

Philips Fidelio X2HR med V-Moda BoomPro mikrofon

Konklusion 

Philips Fidelio X2HR er en fantastisk hovedtelefon, uanset om du vil sidde på kontoret, på terrassen eller i stuen.

De er nemme at drive, men leder du efter et sæt hovedtelefoner til at høre musik i offentlig transport eller på kontoret vil jeg anbefale at finde nogle lukkede modeller i stedet. For eksempel Sennheiser HD569

Men til hjemmebrug er de perfekte, de spiller utrolig godt, og kan også bruges til gaming hvis man har de lyster. 

Prisen var omkring 1800 kr. da jeg købte mine for knap 2 år siden. 

X3 skulle efter rygter være på trapperne, men Philips vil med disse gå efter et andet segment da prisen angiveligt skulle ligge tættere på 3000 denne gang.

Kilde til info om Hi-Res: Whathifi.com