Test af Fiio K3 DAC og høretelefonforstærker

Fiio K3 DAC og forstærker med Bass Boost, Hi-Res, DSD og Gain switch 

Fiio K3 er en fin lille fætter med mange features, og prisen er under 800 kr. 

Det er få DAC forstærkere i den her prisklasse der kommer med så mange funktioner som denne – men Fiio er efterhånden kendt for god lyd til billige penge, value for money.

Fiio K3 er en transportabel DAC (USB lydkort) og forstærker der strømfødes via et enkelt USB kabel, den har USB-C i enheden. På engelsk kalder man det en DAC amp.

Denhar 2 usb modes (med og uden behov for at installere en driver) – Den er lille og handy men har desværre ikke batteri indbygget. 

Fiio K3 måler ca 7 x 6 cm og vejer kun 82 gram.

Den kommer desuden med både en alm. minijack indgang og en balanceret indgang.

Der er også lavet plads til utallige indgange bagi, både optisk toslink og coaxial.

Så udover at bruge den med en PC er der også mulighed for at tilslutte den en Playstation 4, Xbox, stereoanlægget eller et par gode aktive højttalere.

Dens formfaktor indbyder til brug med en bærbar, der medfølger endda nogle gummifødder i pakken der kan monteres under den så den ikke glider på skrivebordet, så desktop brug var i tankerne da lavede enheden.

I kassen medfølger de nævnte gummifødder, selve Fiio K3 DAC/forstærker og USB kabel. 

DAC, hvad er det nu lige det er? 

En DAC konvertere et digitalt signal til analog brug, dine hovedtelefoner.

Selve DAC Chippen i Fiio K3 er en AKM AK4452 der understøtter op til  384 kHz/32 bit dekodning, DSD formater, og Hi-Res.

Hvis du vil vide mere om DAC har jeg beskrevet det lidt mere i dybden i min anmeldelse af Dragonfly Black her

Low/High Gain

Fiio K3 har en lille kontakt der kan skiftes mellem Low og High, En fed feature hvis du både ejer gode in-ear headphones og større hovedtelefoner der kræver mere power.

Mange in-ear høretelefoner er følsomme ved høje spændinger og er generelt egnet til brug med mobiltelefoner, så her er Low at foretrække.

High gain giver dig mulighed at sparke mere liv i dine høretelefoner med højere Ohm specs. 

Fiio selv skriver at K3 kan drive op til 150 Ohm på den alm. minijack indgang og op 50 % mere på den balanceret indgang.

Bass Boost

Fiio K3 har også en kontakt der kan tænde og slukke for Bass Boost, og det kan gøres mens du lytter til musikken, så Sody slutter af på Spotify playlisten og Roddy Ricch kommer bragende med Rockstar kan du nemt og bekvemt lige smide Bass Boost på, det giver lige lidt ekstra spræl så fødderne lige bevæger sig lidt mere.

Nogle er mere til den neutrale lyd, men jeg synes personligt det er ok at have muligheden, det kan nogle gange gøre lytte oplevelsen mere “sjov” end analytisk.

Den er desuden rigtig god til at se film med eller spille action skydespil hvor der er mange eksplosioner og der gerne må være lidt mere skrald på.

Volume hjul

Mange mindre DAC enheder på markedet i de billigere prisklasser, som primært er USB drevet vil oftest ikke have en nogen fysisk volume knap eller lign, men derimod blot blive styret via enheden der afspiller. 

Fiio K3 har et dedikeret Volume hjul, det bruges også til at tænde for den ved at dreje den forbi et punkt der siger en lille klik lyd.

Det er faktisk rart at have, det giver en blødere overgang når du skal skrue op og ned for lyden, og man behøver ikke frakoble enheden fra PC’en når man ikke ønsker den skal spille men hellere vil have lyd ud af sine højtalere på sin bærbar eller lignende. 

Der sidder en lille blå diode bagved der baggrundsbelyser selve Volume hjulet.

Farven på dioden afhænger af filformatet den modtager.

Blå = under 48khz

Gul = over 48khz

Grøn = DSD

Det er en lækker lille detalje.

Lyden med Fiio K3

Jeg lytter til meget blandede genrer, og sætter derfor pris på at lydbilledet ikke er for farvet til den ene eller anden genre, jeg er rigtig glad for stærke vokaler som Sody,Elina og Kenneth Dermothy blandt andre, og gerne i akustiske versioner, men jeg hører også Rap og Rock. 

Jeg har en playlist på Spotify med nogle af mine nuværende yndlingsnumre hvis du vil være med på en lytter.

Vokaler føles præcise og intime, uden at blive fremhævet for meget, der er intet her der føles anmasende.

Akustisk guitar føles detaljeret, jeg kan godt lide når man kan høre når strengene slippes. 

Bass føles præcis og stram, den er ikke mudret og fylder ikke for meget af lydbilledet, hvis man vil have lidt mere gang i den kan man bruge Bass Boost funktionen, sjov at bruge til Trentemøller og rap. 

Jeg er godt tilfreds med lyden, og der er ingen baggrundsstøj eller lignende, jeg havde nu heller ikke forventet andet. 

Oplevelsen med Fiio K3 er markant anderledes end med den indbyggede minijack indgang i min bæbar computer, størstedelen af lytte tiden har været med et par Philips Fidelio X2HR, som er openback / åbne høretelefoner.

Det på den gode måde, forskellen er endnu større med mine for nyligt indkøbte Linsoul Tin Hifi T2 in-ear headphones, hvilket overraskede mig lidt, de får virkelig mere sprødhed og detaljegraden føles bedre.

Mit nyeste sammenligningsgrundlag er min Audioquest Dragonfly Black DAC som jeg har ejet i flere år nu, der ikke en mærkbar forskel i lyden, men der er den flere funktioner som gør Fiio K3 bedre i min optik, hvis formfaktoren ikke har betydning. 

Begge enheder er brugt på samme bærbar computer med Spotify som primær kilde.

Konklusion

Jeg er personligt imponeret over bygge kvaliteten i Fiio K3, den er kompakt, føles high end og der er ingen slør i nogle af kontakterne eller volume hjulet.

Den er lavet i et stykke Aluminium som føles lækkert.

Lyden er rigtig god og muligheden for at skifte mellem Low og High gain samt Bass Boost sætter prikken over i’et.

USB-C indgangen er også god at have fremfor micro-usb eller lignende.

Prisen på Fiio K3 er i danmark markant højere end i udlandet, jeg købte den på Amazon Maj måned 2020 til under 800 kr. 

Link til producenten:

https://www.fiio.com/k3